چند وقت قبل در وبلاگ پارس ژورناليست ( 28مهر) در مورد قديمی ترين زندان کشور از لحاظ تاريخ ساخت , که زندان سمنان است نوشته شده بود :" پس از کمی تحقيقات فهميدم که ساختمان زندان فعلی سمنان در حقيقت يکی از کاروانسراهای قديمی است که در سال 1077 هجری شمسی در حاشيه سمنان قديم و در مرکز سمنان جديد ( ميدان سعدی ) ساخته شده است."
متاسفانه سمنان هم مثل بسياری از شهرهای ما با وجود گذشته تاريخی غنی و آثار باستانی, کمتر به آثار و بناهای تاريخی توجه شده . بطوری که شهر سمنان که از دو بخش بافت قديم و بافت جديد تشکيل شده , بافت جديد پيشرفت سريع داشته و بافت قديم با تخليه اکثر ساکنان آن و هجوم به بافت جديد , تخريب شده !
در سمنان يک کارخانه نساجی بزرگ وجود داشت که جزو قديمی ترين کارخانه های نساجی کشور بود و حدود 70سال قدمت داشت , اين کارخانه هم موقع ساخت در خارج از دروازه های شهر سمنان قديم قرار داشت ( در امتداد همان خيابانی است که کاروانسرای قديمی که تبديل به زندان شده قرار داشت ) ولی الان در مرکز شهر قرار گرفته , اين کارخانه نساجی ( چيت سازی ) حدود 700نفر پرسنل داشت و مانند يک شهر در شهر قديم سمنان عمل می کرد ! از هر خانواده سمنانی حداقل يک نسل و شايد هم بيشتر در اين کارخانه کارکرده , خدماتی که اين کارخانه به شهر ميداده ( در گذشته ) حمام , برق , آتش نشانی و... علاوه بر آن در اقتصاد سمنان نقش مهمی ايفا می کرده ، شهر با سوت کارخانه ( 6 صبح ) از خواب بيدار می شد وبا سوت کارخانه خاموشی برقرار می شد (10شب ) .
ولی متاسفانه اين کارخانه عظيم مانند بسياری از کارخانه های ما بخصوص کارخانه های نساجی تحت تاثير اقتصاد کشور و مديريت غلط ( کارخانه خصوصی بود ) روبه رکود و ورشکستگی گذاشت به طوری که صاحبان کارخانه که همه اعضای يک خانواده بودند( ورثه صاحب اصلی کارخانه ) به خاطر منافع خود کارخانه را به شخص ديگری واگذار کردند و از آن موقع اين کارخانه با سرعت بيشتری روبه ورشکستگی رفت به طوری که عدة زيادی از کارگران از کار اخراج شدند , حقوق کارگران ماهها به تاخير می افتاد و..
و الان نزديک به يک سال است که کارخانه رسماً اعلام ورشکستگی کرده و کارگران بيکار , بدون اينکه حق و حقوق خودشان را دريافت کرده باشند . کارفرما با فروختن زمينهای کارخانه که به دليل قرار گرفتن در خيابان اصلی ( خيابانی که معروف به خيابان تهران – مشهد است ) بسيار با ارزش و گران شده سود هنگفتی برده و اينجا فقط به کارگران و خانواده های آنها ضربه خورده!
شهرداری سمنان اين کارخانه را خريد و زمينهای آن را با قيمت بسيار بالايی فروخت , و اين کارخانه با اين عظمت و قدمت که می توانست جزو آثار باستانی باشد , تخريب شده وبه زودی خانه ها و برج هايی در جای آن ساخته می شوند !! فقط يک قسمت از کارخانه که برج ديده بانی بود جزو آثار باستانی به ثبت رسيده !
الان ديوارهای کارخانه ريخته و همه جا در حال خراب شدن است ولی به دليل بدهکار بودن کارخانه به اداره برق و مخابرات و... فعلاً بطور کامل تخريب نشده .
من وقتی اين کارخانه را می بينم واقعاً متاسف ميشم چطور ما راضی ميشيم برای منافع خودمان با دست خودمان خاطراتمان را تخريب کنيم !
همسر من مدت 18 سال در اين کارخانه کار کرد ولی قبل از ورشکستگی کامل آن به کارخانه نساجی جديدی رفت ولی هميشه از خاطرات و عظمت اين کارخانه صحبت می کنه و افسوس ميخوره و ميگه چرا اين کارخانه با داشتن دستگاههای قديمی و خوبی که داشته به خاطر سوئ مديريت و منافع بيشتر به اين روز بيفته